Виж темите без отговор | Виж активните теми
Начало форум » Родове и фамилии от Ново село » Интересувате ли се от родословното си дърво
Принтирай
Предишна тема | Следваща тема
| Автор |
Съобщение |
lyden52

Постоянен
Регистриран на: Пет Авг 10, 2007 7:24 pm Мнения: 464 Местоположение: Варна
|
 Публикувано на: Пон Окт 15, 2007 12:25 pm |
|
|
Започвам тази тема с цел да се види колко от посетителите на форума - предимно млади хора, новоселяни се интересуват от своето фамилно родословно дърво, дали са го проучили и познават ли всеки клон и клонка на родословието си и до кое поколение назад във времето.
За себе си мога да кажа, че са ми известни всички клонове на моето фамилно дърво от идване в Ново село на основателя на рода, който, разбира се не е някакъв благородник, а новоселянин. Но това е все пак потекло. Аз съм 7-мо поколение след родоначалника включително.
Като се има пред вид интереса към този въпрос, който може да се проучи и с анкета, може да се пристъпи към изработване и качване на сайта на родословни дървета, разработени с различна пълнота и точност във втори том на История на Ново село и те да са достъпни за допълване и корекция.
_________________ Любка Денкова
|
|
|
|
 |
Irena

Много редовен
Регистриран на: Съб Фев 10, 2007 4:52 pm Мнения: 204 Местоположение: Sofia
|
 Публикувано на: Сря Окт 17, 2007 9:11 pm |
|
|
А 2-рия том на Историята ще бъде ли качен в сайта? Аз например се чудя откъде да започна да пресмятам поколенията. Както ви писах, най-възрастната, която познавам е баба Джуна. От тази страна е лесно - аз съм 6-то поколение. Но преди баба Джуна е имало и други за които не съм и чувала и майка ми не можа да се сети. А от страна на прадядо ми не познавам другите преди него.
|
|
|
|
 |
lyden52

Постоянен
|
 Публикувано на: Чет Окт 18, 2007 1:29 pm |
|
Ирена, от твоята информация и след като питах баща ми излиза, че имаш родствена връзка с Джунини, които са от рода Ицови и живееха на нашата улица - сега "Пирин", която у първа успоредна на Шушу "из конто Дунов" и излиза на пристанищната улица Баща ми обеща да погледне в историята, втори том и да препише твоето родословие от родоначалника до сега. Аз ще намеря начин да ти го предам.
|
|
|
|
 |
Irena

Много редовен
|
 Публикувано на: Чет Окт 18, 2007 1:57 pm |
|
|
Lyden52, благодаря! Значи баба Джуна е отгледала 3 доведени дъщери и е родила 2-ма сина . Ама не знам от първи или от втори брак. А къщата си е точно там, както казваш. Жалко, че е запустяла. Петьо - май ми се пада вуйчо, нищо, че е колкото мен на години, не иска да продава , а и не я поддържа. А къщата е на хубаво място и жалко, че се руши.
|
|
|
|
 |
lyden52

Постоянен
|
 Публикувано на: Чет Окт 18, 2007 8:43 pm |
|
Ирена, в друга тема ти каза: Цитат: В История за Историята на Ново село в последния абзац се споменава името на Гина/Джуна/Йоцова. Това е жената, която е отгледала моята прабаба Ленка по мъж Блажева. Аз помня баба Джуна, тя почина много възрастна. Когато ходех при нея, изваждаше от един скрин бучки захар и ми даваше. Един от нейните синове Антон Ицов/с течение на времето фамилията се е поизменила/ беше корабен инженер - гордост за рода. Той и неговото семейство живееха във Варна на ул"Васил Друмев". Синът му Емил е моряк по танкерите. Сега трябва да е около 60- годишен. Точно сега с майка ми разнищихме техния род - от баба Джуна до сега. Много интересно стана. сетихме се за много хора и си припомнихме доста неща. Ето по този начин, ако всеки помогне с малко информация в случай, че се интересува от родословието си и иска да знае за по-старите поколения и родствени връзки, ще улесни търсенето на родоначалника на неговия род, описан във втори том. От там до изграждане на цялото фамилно дърво е една крачка. Много полезна информация е в кой край на селото и при кои съседи са живеели предците, за които ви е известно. Защото родоначалниците са заели първоначално големи парцели, които са делили между своите наследници, т.е. комшиите са от един родоначалник в повечето случаи.
|
|
|
|
 |
Irena

Много редовен
|
 Публикувано на: Пет Окт 19, 2007 12:26 pm |
|
|
Явно няма интерес към миналотол. Друг до сега не се е включил.
|
|
|
|
 |
bondoff

Администратор
Регистриран на: Вто Апр 20, 2004 5:35 pm Мнения: 587 Местоположение: София
|
 Публикувано на: Пет Окт 19, 2007 6:15 pm |
|
Irena, спокойно. Аз още не съм се отказал от идеята. Лошото е, че за да стане възможно всеки потребител да създава сам родословно дърво, трябва да се поработи доста, пък аз имам само две ръце, а и работно време До сега успях да сътворя това: В най-обикновен текстов файл се попълват имената на роднините по следният начин o Пра-дядо o Пра-баба - първи-син-прадядо - втори-син-прадядо - трети-син-прадядо o първи-син-прадядо - първи-син-дядо - втори-син-дядо и т.н. резултатът можете да видите на този адрес: http://www.novoselo.org/~bndnsl/bondovi.htmlРазбира се тази програма ползва софтуер на сървъра, който трябва да кача в удобна форма. В момента работя по въпроса, как да се добавят съпрузи/съпруги след родоначалника. Най-накрая - за да стимулираме хората ще трябва ние да им помогнем. Т.е. да качим родословните дървета от Втори Том на Историята и хората да си ги дооправят.
_________________ Антон Бондов - администратор Have a nice hackin' ! (в превод на новоселски - "Куде е ключ из беч!")
|
|
|
|
 |
lyden52

Постоянен
|
 Публикувано на: Съб Окт 20, 2007 8:01 am |
|
|
Може би напразно се впускаме в търсене на сложни програми за изобразяване на фамилно дърво. Всеки що-годе грамотен компютърно знае да работи с Excel, да вписва в клетките, да ги свързва с чертички, задавайки бордери и да създава хиперлинкове между шийтовете. Ако всеки род е на отделен шийт, междуродово-фамилните връзки чрез жените, омъжени в друг род, ще бъдат направени с хиперлинкове между клетки в различни шийтове. Всеки за себе си може да добавя снимки, коменти и какво ли не с Excel. По-важно е на насочим усилия към разчитане на написаното във втори том и допълването му с нова информация, това е трудното. Изобразяването на тази информация после ще е лесно. Нека да поясня нещо, което е важно да се разбере от самото начало. Родът произлиза от един мъж, заселил се в Ново село, той е родоначалникът, а от този род са произлезли после няколко фамилии. В Историята се описва всеки род с неговите фамилии, а не отделни фамилии всяка за себе си без дълбоката родова връзка помежду им.
|
|
|
|
 |
lyden52

Постоянен
|
 Публикувано на: Съб Окт 20, 2007 4:15 pm |
|
Ето как ще изглежда екселския файл превърнат в снимка - JPG  Това е непълното родословно дърво на моя род. Липсват другите клони, показвам само моя клон за пример как може да се направи и как би изглеждало.
|
|
|
|
 |
Irena

Много редовен
|
 Публикувано на: Съб Окт 20, 2007 10:04 pm |
|
|
Хич не е лесно. И аз почнах да пиша на един лист. И то стана една плетеница...Верно се преплитат много родове. Като например: прадядо ми Тодор Блажев има още 4-ма братя. Галуц, името на жена му не се помни, има син Кирил и дъщеря-не се помни. Кирил е женен за Анастасия и имат дъщеря Ана. Ана се жени за Ганчо Манджуков и имат 2-ма сина. И от тука ни идва родството с Манджукови.
|
|
|
|
 |
|