ФОРУМЪТ!

Ново село, Видинско
Дата и час: Пет Сеп 10, 2010 6:59 am

Начало форум » Ново село » Гроздобер

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор
Търсене:
Съобщение

Посетител
Посетител

Мнение Публикувано на: Вто Сеп 23, 2008 11:37 am 
Върнете се в началото  
Знаете ли, може да не му е мястото тук и да не е моя работа , но нещо ми направи впечетление по време на гроздобера.Както си беряхме гроздето покрай нашия ред мина един човек с една червена "Тойота" със Софийска регистрация. След това разбрах, че това бил Господин Кметът със служебната кола. Е да са им честити на Община Ново село разходите по амортизацията на служебните коли, защото всички знаем какви чукари са горе при лозята.

Профил  

Администратор
Администратор
Аватар

Мнение Публикувано на: Пет Сеп 26, 2008 6:06 am 
Върнете се в началото  
Тази година реколтата беше добра. На мен ми направи впечатление, че не дойде нито една фирма да изкупува гроздето. Защо така? Избата въобще не работеше... говори се, че е собственост на "Фармахим".

Профил WWW  

Нов
Нов

Мнение Публикувано на: Пет Сеп 26, 2008 7:02 am 
Върнете се в началото  
Vie ste dobre 4e obrahteloziata.As go otlogih za tazi sabota i nedelia no kato gledam kak ne spira da vali neznam dali 6te moga da vliaza v lozeto!!!!!Pozdravi na vsi4ki GROZDOBERA4I!!!!!!!

Профил  

Нов
Нов

Мнение Публикувано на: Чет Окт 02, 2008 7:47 am 
Върнете се в началото  
V4era obrah sma4kah i nalogih!!!Vremeto be6e idealno!!!Bog be6a s nas!!!!Storgozia rakaciteli i desertni vsi4ki na edno mi dadoha 22 gradusa zaharnost.Sega go 4akam da prevri ida go po4vame 4e nai go obi4am preno iz ba4vu da ima iskra i kana da sa izpoti!!!!!!Privet na vsi4ki vinoproizvoditeli!!!!!

Профил  

Посетител
Посетител

Мнение Публикувано на: Чет Окт 02, 2008 9:39 am 
Върнете се в началото  
по въпроса за кмета с джипа-то е всеизвестно, че ползва служебните коли изключително за лична работа, аз лично съм виждала дъщеря му със служебния автомобил в София/сама/. какви ли важни общински дела върши??!

Профил  

Проф.
Проф.

Мнение Публикувано на: Вто Окт 07, 2008 10:48 pm 
Върнете се в началото  
Привет от мен отново!
Мога да ви кажа един бърз преглед не само на Новоселското, а и на цялото българско лозарство и най-вече винарство. Местната новоселска ситуация е следната:
1. Избата е фалирала окончателно;
2. Продава се част от останалия двор;
3. Кооперацията вече е собственик на старата част, за която се съдеше години наред с Фонд "Доверие";
4. В съседство на избата, където беше завода за помпи и след това стана спиртоварна - сега е собственост на "Видинска Гъмза".

Бъдещия план на чорбаджиите от фалиралия фонд"Доверие" (купен сега от Фармахим)- построяване на малък хотел до Дунава и избата да остане със съвсем малък капацитет, колкото да захранва ресторанта в хотела и винения туризъм. Няма да се изкупува грозде - те вече в Неговановци са направили нови насаждения - около 50 или 100 декара - не помня точно. Добивите от тези декари ще покриват напълно нуждите на избичката.

Тази година реколтата беше невероятна, но незнайно защо никой от производителите на вино в България въобще не се зарадва. Истината е, че добавянето на захар в гроздовата мъст с цел коригиране на захарния градус до 22 - 23 % е перманентно забранен и стриктно се следи от Изпълнителната агенция по лозата и виното. Само в неблагоприятни години се пуска Заповед на Министъра на Земеделието и Храните, в която се описват по сортове и по райони къде и колко е разрешено това подсилване.

При тази категорично прекрасна година такава Заповед не беше издадена и на много от фирмите им секна кранчето да скриват второто третото и поредното вино от заливка на джибрите с вода и захар. 24 от 25 държави - членки на ЕС се радваха, че виното им няма да се оскъпи допълнително от достатъчно скъпата вече захар - само 25-тата държава членка - тъгува. Наистина може би и водата трябва да стане 2 лева литър за ад се спре тази порочна практика заливките.
От друга страна с въвеждането на новите изисквания на Европа вече джибрите и винените утайки от производството на вино се извеждат задължително под контрол. Дааа вече е доста трудно да имаш стотици и хиляди тонове вино в избата, да има влязло грозде по документи и в същото време да няма срещу тези цифри джибри и винени утайки - направо е трагично нали?!

Сега винарството ни е в застой - много течност, достатъчно занижавани цени на виното през всичките тези години и тайна надежда, че цената на гроздето ще се избие още от първата заливка, а всяка следваща заливка си е чиста печалба. И отваднъж и тази печалба е направо ударена и отрязана. Няма повече на какво да се разчите освен на собствените лозя.
Тези на които лозетата им влизат в плододаване вече си поемат въздух, а това са най-големите гиганти фирми, които някога се блъскаха да изкупуват гроздето на Ново село и въобще на цяла България.
Ще останат и малките избички, които са си извоювали име пред някой западен богаташ и бутилката вино им е от 20 лв нагоре. Да наистина вината им са чудни и завидно хубави.

Според мен сега е времето, когато ще се разбере колко ценно е виното и тези, които още си го имат дом ще могат да вдигнат гордо глава и да кажат "Това са плодовете на моя труд".

Може и пък да не съм прав..

Профил ICQ  

Постоянен
Постоянен
Аватар

Мнение Публикувано на: Чет Окт 09, 2008 6:39 pm 
Върнете се в началото  
Всичко е ясно и без подробни обяснения. Лозаро-винарския поминък в Ново село е история :(
Освен ако пак по кооперативен път не се възроди. Другият вариант по типа на френските "шато" - имения с винарни, ми се вижда по-невъзможен. Поне сега, когато младите бягат от село.

Профил WWW  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Иди на: